Liga de Polonia temporada 46

Foro: Foro de la liga rss-feed

Debate acerca de tu liga: ¿Quiénes son los favoritos para ganar la liga esta temporada? ¿Quién jugará la promoción o descenderá? ¿Cómo te irá en la copa?

Volver a la página principal del Foro

[Sezon IX] Ogólna dyskusja (175)

pl Anomander >> jueves abril 24 - 22:57
Muszę rozbić moją wypowiedź na parę punktów, bo zrobiła się za długa.

Po pierwsze, jeżeli nie widzisz różnicy pomiędzy 12 pkt przewagi - różnicy, która powstała w wyniku Twojego szczęścia do rożnych - a 5-6, którą miałbyś bez nich to nie wiem, kogo chcesz w tej chwili oszukać. Wystarczyłyby dwa pechowe mecze dla Ciebie i już mógłbyś pożegnać się z pierwszą lokatą, a w obecnej sytuacji już nie jest to możliwe. W ten sposób rożne wypaczyły rywalizację w tym i poprzednim sezonie.

Po drugie, czepiasz się skuteczności RF oraz LF, a tak naprawdę nie rozumiesz skąd ona się bierze. Zakładałeś tematy na angielskim forum poruszające tą kwestię, jednak spotkały się one z nikłym poparciem. Dlaczego? Ponieważ każdy wie, że RF oraz LF strzelają tak dużo bramek TYLKO I WYŁĄCZNIE dlatego, że 99% menadżerów u swoich bocznych obrońców zaniedbuje pojedynki oraz blokowanie, aby wytrenować strzał do 2-3 piłek. Boczni obrońcy zawsze są słabsi od środkowych, ergo granie bocznymi napastnikami jest tak bardzo nagradzane.

Nie jest to błąd w silniku, prawie nikt się tego nie czepia, no może oprócz Ciebie. To właśnie rożne są problemem, a dokładnie bonus do strzałów dla LB/RB, który w połączeniu z trenowaniem tego atrybutu sprawia, że przy tych stałych fragmentach gry pada tyle bramek. Wartownik miał naprawić ten problem, jednak się to nie udało - boczni obrońcy dalej zbyt często dochodzą do piłki przy rożnych.

Logiczne jest zatem to, że każdy menadżer stara się używać LF oraz RF, aby wykorzystać osłabione boczne sektory boiska i nie ma w tym nic dziwnego. Początkowo (sezony 1-4) prawie nikt nie korzystał z LF/RF ponieważ:

- cała obrona po równo inwestowała w pojedynki, nie było zatem słabych punktów,
- środkowi napastnicy są skuteczniejsi, gdyż grają 'wyżej' i często znajdują się za obrońcami, co równa się łatwym bramkom (dodaj do tego brak spalonych i masz raj dla środkowych napastników),
- rożne nie były problemem, ponieważ obrońcom nie trenowano strzału.

Dopiero od momentu, gdy ktoś zauważył, że strzał u LB/RB równa się łatwym bramkom cały silnik gry zaczął się sypać. Przypominam, że sam w tym czasie grałeś przez dwa sezony jedną taktyką opierająca się na przeładowaniu środka ataku - dopiero gdy ktoś w LM znalazł na nią sposób to byłeś zmuszony ją zmienić.

W sumie teraz robisz to samo, nie kombinujesz pod względem taktyki, tylko w każdym spotkaniu identycznie ustawiasz swoich zawodników :) Ja może i używam LF oraz RF, jednak ciągle zmieniam ustawienie w obronie i pomocy, aby dopasować je do przeciwnika.

Nie oszukujmy się, z bocznymi obrońcami trzeba coś zrobić, jednak Vincent nie potrafi tego dokonać bez gruntownego przebudowania silnika gry. Prostym rozwiązaniem wydaje się zamiana bonusu do strzałów na bonus do podań dla bocznych obrońców, jednak biorąc pod uwagę, że w topowych drużynach zawodnicy grający na tych pozycjach i tak mają 3+ piłki strzałów to niewiele to zmieni.

Po trzecie, czepianie się tego, że korzystam z piłkarzy nie grających w Polsce zakrawa o hipokryzję, ponieważ sam tworzyłeś zawodników za kredyty z egzotycznych krajów i przez długi czas byli oni główną siłą Twojej drużyny - w sumie dalej są :) Dopiero po zostaniu selekcjonerem Polski zacząłeś forsować modę na tworzenie polaków z akademii. Więc zanim zaczniesz wytykać komuś tysiące dodatkowego doświadczenia to popatrz na swoją drużynę.

Na tym kończę tę dyskusję, ponieważ nie ma ona sensu tak naprawdę. W tej chwili grą rządzi loteria - o ile moje pierwsza dwa mistrzostwa zdobyłem dzięki zdolnościom menadżerskim (długofalowe planowanie rozwoju zawodników U21, dzięki któremu miałem najlepszy skład w Polsce) oraz taktycznym (np: jako pierwszy w PL grałem ustawieniem opierającym się na ataku 1AM+2CF, a cała drużyna pracowała na tych 3 zawodników) to trzecie jest zasługą przypadku i farta przy rzutach rożnych w końcówce sezonu (do połowy sezonu ciągle przez nie traciłem punkty, podobnie jak teraz).

Dlatego też Twój dzisiejszy post mówiący o dominacji lekko mnie zirytował - owszem, bez farta z rożnymi dalej byłbyś na pierwszym miejscu, jednak parę punktów różnicy to żadna dominacja na półmetku sezonu :)

Mam nadzieję, że Vincent w końcu zrobi coś z tym silnikiem i wtedy faktycznie do łask wróci rozwijanie drużyny oraz jej umiejętne ustawianie pod przeciwnika. Do tego czasu liczy się jedynie fart, a nie zdolności menadżerskie :)
pl Anomander
Usuario
Registrado2013-03-05
pl Ace >> viernes abril 25 - 06:07
Pfff, a wystarczyło powiedzieć: "Gratki Ace, tym razem jesteś lepszy" - bardziej męskie, nie uważasz? Pisząc, że liczy się tylko fart, umniejszasz swoje trzy mistrzostwa, sprowadzając je do... Fuksa. Ja osobiście uważam, że przez trzy sezony byłeś lepszy ode mnie, ale może tym razem mnie się uda - sezon się jeszcze nie skończył.
pl Ace
Usuario
Registrado2013-02-09
pl Atluck >> viernes abril 25 - 13:44
O ile cala ta dyskusja raczej mnie nie dotyczy to musze przyznac racje, ze cos z tymi roznymi u Ace jest. To moj pierwszy mecz w sezonie, kiedy trace tylko bramki z roznych i przegrywam, (co prawda tylko 2), ale pokazuje to sile Wojskowych w tym elemencie.
pl Atluck
Usuario
Registrado2013-05-29
pl Kot Harold
pl EGS >> viernes abril 25 - 14:39
Fak faktem Ace znalazl sposob na wygrywanie. jednak z drugiej strony....kazdy z nas moze tak grac zamiast miec pretensje. tez mnie boli jak trace bramki z roznych ale co poradzic,
pl EGS
Usuario
Registrado2013-02-05
pl zmarek >> viernes abril 25 - 16:05
Ale chodzi o to, że Ace wygrywa przez błąd z rożnymi, a sam uważa, że granie LF i RF to "oszukiwanie" i wykorzystanie bugu w grze.

Co do graczy za kredyty punkt dla Anomandera, bo Ace sam tworzył graczy w egzotycznych krajach, którzy przez długi okres byli jego najlepszymi zawodnikami.

Natomiast warto zwrócić uwagę na fakt, że Ace nigdy nie dokonał transferu do klubu i ma zawodników tylko ze szkółki i za kredyty.

Ogólnie potrafię zrozumieć frustrację Anomandera, bo faktycznie ostatnie 2 sezony to w 70% rzuty rożne, a dopiero później liczy się taktyka i wykonawcy.
pl zmarek
Novato
Registrado2013-02-09
pl Ace >> viernes abril 25 - 17:39
A co uważacie, że ja oszukuję? mam "wyłączyć" zdobywanie bramek z rzutów rożnych? Nie da się tego zrobić!
pl Ace
Usuario
Registrado2013-02-09
pl EGS >> viernes abril 25 - 18:24
co innego gdyby Ance z racji zajmowanego tutaj stanowiska wiedzial zawczasu ze bedzie taka sytuacja z roznymi i predzej niz inni zaczal trnowac u lb,rb strzaly. to juz by bylo oszustwo. ale to juz mocno naciagana teoria spiskowa.
pl EGS
Usuario
Registrado2013-02-05
pl Anomander >> viernes abril 25 - 19:30
Dzień po narzekaniu na rożne trafiam ich aż 5 w jednym meczu.. Masakra.

Wybacz Tomplus, ten wynik spotkania nie był sprawiedliwy.
pl Anomander
Usuario
Registrado2013-03-05
pl Nurek >> viernes abril 25 - 20:56
Jeszcze nie dokończyłem statystyk z rożnymi (i dzisiaj tego nie zrobię), ale fakt, że 1/3 bramek jest po kornerach może irytować. Powinno być maks 10%. Jest ich więcej, więc się ludzie wściekają i mają wrażenie, że wypaczają rezultaty (ale każdy m tak samo). Hmm... chyba każdy zapomina, że jest to tylko gra (symulator menadżera).

Co do LF/RF to jak w każdej grze online trzeba rozgryźć silnik gry (od początku tej gry Vincent o tym mówił) i szukać najlepszej taktyki. Podobnie jest z rożnymi. Tu nie ma żadnego oszustwa. A że ludzie chcą mieć grę bardziej realną (co się chwali i trzeba do tego dążyć), to nie ma nic wspólnego z rozgryzaniem silnika gry.

I przestańcie się licytować kto dominuje, a kto nie z jakiegoś powodu. Komuś dobrze polosowało w silniku, pogratulujcie i tyle ;) Ja widzę, że co sezon jest co raz mniej ludzi chętnych do gratulacji dla innych i trochę mnie to smuci, bo atmosfera na polskim forum była zawsze dobra i niech taka pozostanie.

@Anomander

To ja zacząłem akcję promowania polskich zawodników z akademii i nie tworzenia obcokrajowców z zagranicy, choć najlepszym przykładem tego zachowania (bez kupowania obcokrajowców) jest Wochu. Zacząłem to już przed drugą nieudaną kadencją Ace'a jako selekcjonera Polski. Dużo wcześniej ;)
pl Nurek
Usuario
Registrado2013-02-05
pl KS Nurki
pl Trxior >> viernes abril 25 - 21:14
Moim zdaniem powinien być limit zagranicznych graczy w kadrze meczowej.
pl Trxior
Usuario
Registrado2013-04-20
pl La Zabawa
pl Azmo >> viernes abril 25 - 21:33
Limit nie ma sensu, bo rozwój drużyn z małych lig byłby drastycznie spowolniony. A przecież dąży się do równych szans.

Co do całej dyskusji o silniku to zgadzam się z Nurkiem. To jest tylko symulator i silnik meczowy nigdy nie będzie doskonały. Trzeba umieć wychwycić które operacje przynoszą skutek i je po prostu wykorzystywac.
pl Azmo
Novato
Registrado2013-05-11
pl Trxior >> viernes abril 25 - 21:54
Dlaczego spowolniony? Jeśli stać ich na Bambo to będzie ich stać na równie dobrego Marka czy innego Janka wygenerowanego przez Azmo :)
pl Trxior
Usuario
Registrado2013-04-20
pl La Zabawa
pl Sidney68 >> viernes abril 25 - 23:06
Pamíętacie jak 2 sezony temu narzekałem,że SYSTEM jakoś ustawia sezon z góry ! Wszystkie mecze przegrywałem i spadłem do 3 ligi. Do dzisiaj nie mogę tego przeboleć. Zobaczcie co się dzieje teraz u mnie. Zwrot o 180° i dalej mi się to nie podoba. W U-21 nie przegrałem jeszcze meczu a gram świeżakami z Akademii ;D W lidze też nie najgorzej,bo dopiero 3 razy dostałem baty. Powie ktoś,że teraz mam mocniejszy skład niż wcześniej. Mam Wartownika,rano junior zostanie Rozgrywającym i mam 3 graczy ze złotą * w poziomie (niestety to emeryci). Nie mam silnego składu. W tym sezonie silnik zrobił mnie wybrańcem i stąd wyniki. Trzeba zobaczyć jak bardzo silne team'y lawirują na dole tabel i czego to jest skutkiem. Pytam teraz,dlaczego nasi tłumacze-admini níe mają dostępu do silnika meczowego ? Nie chodzi o to,żeby samodzielnie w nim grzebali ale o to,żeby mieli głos co do zmian. Vincent powinien mieć bliskich doradców z każdego kraju i słuchać ich sugestii. Teraz jest anarchia i tyrania bo nikt mu nie podskoczy. Co chwilę coś zmienia i to na gorsze. Lepsze jest wrogiem dobrego. Na siłę nie ulepsza się działających rzeczy. Kornery to przekleństwo,Wartownicy grają po staremu...szkoda krwi. Podsuńcie Vincentowi pomysł utworzenia Rady ds. Silnika Meczowego. Miał być realizm a jest Matrix z rosyjską ruletką. To tyle moim zdaniem,bo więcej nie zamierzam się użalać. Są drużyny bardziej poszkodowane i skrzywdzone. A moje miejsce w tabeli nie jest wypaczone ? Mam awans w kieszeni i to mnie nie cieszy. Nie powinienem wcześniej spadać w tak drastyczny sposób. Zresztą teraz mogę przecież tylko przegrywać,bo druga połowa sezonu zawsze się trochę różni od pierwszej. Weźcie się za Vincenta ostro to może wszystko wejdzie na właściwe tory za sezon lub dwa. Czego wszystkim serdecznie życzę. Potrzebna jest Rada Nadzorcza ;D
pl Sidney68
Usuario
Registrado2013-01-26
pl ŁKS Łódź
pl Ace >> sábado abril 26 - 04:45
Wow, ale mecze pucharze Polski. Żadna drużyna nie chciała odpaść. 3:3 w meczu i po siedem rzutów karnych...

Gratki za wspaniały mecz, Anomander!
pl Ace
Usuario
Registrado2013-02-09
pl Anomander >> domingo abril 27 - 17:10, Editado domingo abril 27 - 17:12
Pewnie w następnym sezonie spadnę z ligi, ale pora na drastyczne działania - wyprzedaję wszystkich zawodników w wieku 22 lat w górę za wyjątkiem Sleszynskiego i Probala. Jak ktoś byłby zainteresowany to pisać na PW :)

Edit: Jeszcze mam 6 juniorów w wieku 19-21 lat, którzy też pójdą na sprzedaż. Ich za mniejszą cenę już sprzedam - od 1 do 2 mln euro. Szczegóły na PW.
pl Anomander
Usuario
Registrado2013-03-05